/  שימוש בחפצים מצויים למטרת הגנה עצמית

המלצות

השימוש בחפצים שונים, למטרות רצויות, הינו נדבך חשוב בהתפתחות האדם בתחומי החיים השונים ובהם גם תחום ההגנה העצמית. סביבתנו משופעת בחפצים שונים - חול, רגבי אדמה, אבנים, מקלות, כסאות, ועוד. השימוש המושכל בהם על ידי המתגונן יכול להכריע את תוצאות העימות האלים. בשיטת קרב מגע מסורתי התפתח תחום השימוש בחפצים מתוך הבנת היתרונות שבשימוש בנשק קר לצרכי לחימה והגנה עצמית.

במאמר זה נתאר כיצד ניתן להפוך עט, תיק, מפתחות ועוד חפצים יומיומיים הזמינים לכל אדם, לכלים המשמשים למטרות הגנה עצמית.

מבחינה היסטורית, ניתן לומר כי ההבנות הראשונות בנוגע לשימוש בחפצים למטרות הגנה עצמית אשר השפיעו על שיטת הקרב מגע נתקבלו מקרבות ה"נבוטים" שנערכו בין המתיישבים היהודים בא"י לבין שכניהם הערבים. קרבות מסוג זה היו נפוצים מאוד וזכו להתעלמות מכוונת מצד השלטונות הזרים בא"י. לאחר קום המדינה והקמתו של צה"ל הבנות דומות התקבלו משדה הקרב בקרבות פנים אל פנים מול צבאות הערבים כאשר לוחמי צה"ל היו חמושים ברובה מכודן דל תחמושת. עם גמר התחמושת הפך קרב היריות לקרב פנים אל פנים כאשר הרובה המכודן משמש כנשק "קר" למטרות הגנה והתקפה מפני האויב. טכניקות הלחימה במקל וברובה מכודן הינן ההשראה לפיתוח חלק נכבד מאבני הבסיס המרכיבות את תחום השימוש בחפצים בשיטת קרב מגע מסורתי.

כיום תחום השימוש בחפצים בשיטת הקרב מגע מסורתי נחלק לשני חלקים עיקריים:

  • שימוש בחפצים שאינם ניתנים להזזה או שאינם ניתנים להזזה בקלות כגון, דלת, שולחן כבד ועוד. חפצים אלו משמשים בד"כ כמחסה/חוצץ כנגד התקפה או ככלי עזר להתקפת הנגד / שיפור העמדה של המגן.
  • חפצים מעצימי כוח - שימוש בחפצים הניתנים להזזה בקלות ובנוחות. חפצים אלה לרוב מהווים המשך ישיר של גפת המשתמש בהם ובשל תכונותיהם הפיזיות מסוגלים לספוג את עוצמת המכה וליצור נזק רב בפגיעה. לעיתים גם משמשים למטרות הסחה והרתעה.

חפצים אלו הינם בחלקם "חפצים דמויי כלי לחימה" .

חפצים מסוג זה נחלקים לחמש תת קבוצות :

א. חפצים דמויי מגן - כסא, תיק, רהיט קטן. חפצים אלה כפי שמעיד שמם, משמשים בעיקר להגנה למרות שלרוב ניתן לבצע עימם גם התקפות נגד כלליות.

ב. חפצים דמויי אלה - מטריה, עיתון מגולגל, פנס ועוד. משמשים לרוב להתקפה ולהגנה.

ג. חפצים דמויי שרשרת (חפצים העוקפים הגנה) - חבל, תיק עם רצועה ועוד. לרוב משמשים להתקפה.

ד. חפצים להשלכה - חול, אבנים, מטבעות ועוד. חפצים אלה משמשים בעקר להסחה והרתעה.

ה. חפצים דמויי סכין - בקבוק שבור, ענף חד, פח, מפתחות ועוד. חפצים אלה נועדו בעיקר למטרות חיתוך ודקירה - אנו מלמדים שימוש בחפצים מסוג זה אך ורק למטרת הסחה.

*** כמובן, שחלק מהחפצים נכנסים לכמה קטגוריות במקביל.

לשימוש בחפצים מצויים ככלים להגנה עצמית יש כמה עקרונות בסיסיים:

1. כמעט כל חפץ יכול לשמש למטרות הגנה עצמית.

2. יש להשתמש בחפץ בתבונה בהתאם למטרותיכם. לדוגמה: שימוש בחפץ בהתאם לתכונותיו הפיזיות. על החפץ להיות חזק יותר מחלק הגוף של היריב בו אתה מעוניין לפגוע.

3. השתמש בנשק כפי שהיית משתמש בכדי להכות בעזרת ידיך ורגליך - ראה בו כהארכה טבעית של גופך.

4. אל תתקבע על השימוש בנשק ואל תהסס להשליכו על מנת לשפר עמדה.

5. השתמש בכל גופך ולא רק בנשק שברשותך.

6. ההתקפות בעזרת הנשק צריכות להיות קצרות ותכליתיות כדי לא "לרמוז" ליריב על כוונותיך.

יש לזכור כי שיטת הקרב מגע מסורתי, דוגלת בעקרונות נוספים אותם טבע מייסד שיטת הקרב מגע אימי ליכטנפלד (שדה-אור) וממשיך דרכו אלי אביקזר ז"ל ובהם העיקרון הבסיסי "השתמש בידע על פי הצורך" - עליך להגיע למומחיות, כדי שלא תצטרך להרוג.

 שאף תמיד לשליטה עצמית מצוינת ולהתחשבות בזולת, גם בעת עימות מסוכן. יש לעשות הכל כדי לשמור על החיים ועם זאת תקף עדיין הביטוי התנכ"י "הקם להורגך השכם להורגו" המתייחס למקרים של "אתה או יריבך".

***השימוש בנשק קר למטרות תקיפה אינו מתיישב עם חוקי מדינת ישראל ולכן יש להימנע משימוש לא זהיר בחפצים כנגד אדם אחר.

 

"פעל כפי יכולתך אך פעל נכון"- אימי ליכטנפלד (שדה-אור).

נכתב על ידי רון רותם מאמן קרב מגע מסורתי TKM והגנה עצמית באבן יהודה וקרית השרון.

 

הארגון הוקם על ידי ארז שרעבי ותלמידיו הבכירים, על מנת לשמר את עקרונות הקרב מגע ואת רוח האימונים כפי שהונחלו על ידי מייסד השיטה אימי ליכטנפלד (שדה אור) ז"ל ותלמידו הבכיר אלי אביקזר ז"ל. מייסדי הארגון הינם מאמנים ומדריכים מנוסים בהדרכת קרב מגע למסגרות אזרחיות וביטחוניות כאחד. היכרותם העמוקה עם השיטה על כל רבדיה הובילה לרצון להתאגד ולצאת לדרך החדשה/ישנה. הארגון שואף לפתח, לייעל ולשפר את השיטה תוך התבססות על עקרונות השיטה ורוח המייסדים. בין חברי הארגון נמצאים עשרות חגורות שחורות מוסמכי וינגייט וצה"ל.

צור קשר